top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Marty Bye

Om å komme hjem


bilderBodenframv350_thumb[4]

Idag har jeg hatt en deilig dag – tilstede i meg selv og tilstede i det jeg har gjort. Det gir rom for større opplevelser og oppmerksomhet på de små men viktige detaljene – også i det helt vanlige som å ta bussen eller drikke en kopp kaffe. Og ikke minst – det gir meg muligheten til å glede meg over å komme hjem. Til nettopp det vanlige, til det jeg omgir meg med hver dag. Det som lett glemmes når jeg etter en dag har møtt nye og spennende impulser der ute.

Idag var en slik dag hvor jeg virkelig kunne kjenne på hvordan det var å komme hjem. Møte katten i oppkjørselen, låse opp døren, ta av meg skoene og tenne på lys. Jeg er hjemme igjen. I huset hvor jeg har bodd i 14 år.

Dagen startet med dagstur til Oslo (fra Nesodden – så ikke så altfor lang reise:)) med mine 3 barn på 8, 11 og 14. Vi har handlet julegaver, tatt t-bane, vært på café, møtt hyggelige mennesker, sett på mennesker, gått i julepyntede gater, snust på brente mandler, sett julenissen med ryggsekk, møtt tiggere og narkomane og avsluttet bytur med kino. Med andre ord mange inntrykk av ulik art som har laget et tablå av bilder og farger. Et tablå jeg kunne ta frem når jeg kom hjem – i huset jeg opplever hver dag og hvor detaljene til tider blir hvisket bort og som jeg nesten glemmer – fordi hjem er blitt en “vane”.

Dagens erfaringer ga meg muligheten til å kjenne på en lykkefølelse når jeg kom hjem til mitt, til vårt, til det trygge og det varme. Det fikk meg også til å kjenne på at jeg har mye som ikke er en selvfølge for mange. For noen er det å komme hjem vanskelig og kaldt. For andre er det ensbetydende med ensomhet og sorg. For andre finnes ikke hjem.

Jeg kunne også kjenne på det privilegiumet det er å kunne være tilstede i nuet å nyte detaljene. Og ikke bli dratt inn i fortid eller fremtid og miste nåtiden og opplevelsen i det som er akkurat nå. Det gjør man lett hvis livet fylles av dårlig økonomi, vanskelige relasjoner, sykdom og ensomhet. Slik er det ikke for meg akkurat nå. Jeg er heldig som har god økonomi, mennesker rundt meg som jeg er glad i og som er glad i meg. Jeg er heldig som er frisk og ikke har noen nære som er alvorlig syke. Og jeg er ikke alene og ensom.

Dette gjør det så veldig mye lettere å glede seg over julens inntog og pakke inn en julepresang eller tre. Eller å se det fine med å ta t-banen fra Nationaltheatret til Majorstua og snakke om Valkyrien stasjon som en gang fantes i min barndom.

Jeg er evig takknemlig for at jeg har et trygt og kjærlig hjem å komme inn til etter en Oslotur en lørdag i desember. Jeg er evig takknemlig for et hjem som gir rom for refleksjon over livet og som får meg til å kjenne at ingenting skal bli en vane.

Det er godt å komme hjem.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page